Thursday, January 17

Rookpolitie

In mijn kleine bruine stamkroegje in Naarden mag vanaf heden niet meer gerookt worden. Tot voor kort mocht het wel - niet van de wet, wel van de waard - maar alleen in het gedeelte bovenaan de trap. Als je in het benedengedeelte zat, merkte je nauwelijks iets van de rook. Een anonieme klager voelde zich echter toch in zijn of haar rechten beperkt, en contacteerde de Rookpolitie. Gezien de waard liever niet failliet gaat aan de steeds hoger wordende boetes, zijn rokers vanaf nu aangewezen op het 'rookhok', dat noodgedwongen 1-persoons is vanwege het ruimtegebrek. Ik vrees dat ook de waard zelf zich meermaals per avond in deze telefooncelachtige constructie zal moeten hijsen, wat ongetwijfeld een erg tragikomische scene oplevert. Met de nadruk op tragisch.

Persoonlijk heb ik noch van roken, nog van niet-roken last. Maar ik begin wel een beetje last te krijgen van de prioriteiten die in dit kleine landje gesteld worden. Begrijp me goed, als mensen anderen willens en wetens schade berokkenen, of blootstellen aan het risico daarop, dan vind ik dat moreel fout. En dat mag hard afgestraft worden. Maar alleen, als die anderen ongewenst risico lopen. In een ziekenhuis of op een schoolplein, daar rook je niet. De mensen die daar komen hebben een dringende reden om daar aanwezig te zijn, en meestal weinig alternatief. Maar een kroeg bezoeken, dat doe je uit eigen vrije wil. En er is genoeg keuze en concurrentie om ervoor te zorgen dat als er een markt is voor kroegen waar roken niet toegestaan is, die kroegen er zijn. Vraag en aanbod. En anders trek je thuis een wijntje open, ook leuk.

Als er iets is dat mensen ongewenst schade berokkent in kroegen, dan is het alcohol, niet tabak. Buiten een kroeg heb je geen last van rokers, maar soms wel van overmatige drinkers. En de schade wordt ook een stuk abrupter toegebracht; met de vuist of met de bumper. Geen verhoogd risico op longkanker, wél je gebroken schedel op een stoeprand.

Natuurlijk zijn dit uitzonderingen - als je tenminste naar de juiste kroegen gaat, en daar is mijn stamkroegje er zeker een van. Alcohol is niet verboden, het is je eigen verantwoordelijkheid totdat je laat zien dat je niet met die verantwoordelijkheid kunt omgaan. Als we alcoholgebruik op deze manier reguleren, dan zeker ook tabaksgebruik.

No comments: